Deze voor gemeenten wettelijk verplichte vragenlijst onderzoekt ervaringen van cliënten met de toegankelijkheid en kwaliteit van de Wmo-voorzieningen en de effecten ervan op hun zelfredzaamheid.
Contactladder
De contactladder is een vragenlijst om de huidige en de wenselijke mate van buurtcontacten te meten.
Effectenmonitor
Met de Effectenmonitor scoort een inwoner zijn mate van zelfredzaamheid op diverse leefdomeinen en maakt daarmee zijn actuele situatie en de ontwikkeling inzichtelijk.
Effectenplein
Het Effectenplein is een instrument voor het evalueren van collectieve werkwijzen en interventies. De basis is dialoog tussen betrokkenen en uitkomsten zijn beschrijvend en kwalitatief.
ICF-Taksatieschaal
De ICF-Takstatieschaal is een vragenlijst die de hulp-en zorgvraag van mensen op persoonlijk, verstandelijk en sociaal vlak in beeld brengt in tijd, functies en kwalificaties.
Impact op Participatie en Autonomie (IPA)
Met de IPA-vragenlijst rapporteren volwassenen met een chronische aandoening over hun eigen regie en participatie in verschillende leefdomeinen, met de eventuele ondersteuning die zij ontvangen.
Maatschappelijke prijslijst
De maatschappelijke prijslijst geeft een overzicht van ca. 200 gangbare prijzen van maatschappelijke producten en diensten.
Mantelscan
Met de Mantelscan worden de samenstelling, organisatie en risicofactoren van een zorgnetwerk in kaart gebracht.
Mijn Positieve Gezondheid
Een zelf-assessment tool en gespreksinstrument met zorgverleners waarop een persoon zelf beoordeelt hoe tevreden hij/zij is met het functioneren op 6 dimensies van Positieve Gezondheid.
Mijnkwaliteitvanleven.nl
Mijnkwaliteitvanleven.nl is een instrument voor mensen met een chronische ziekte of beperking, ouderen, mantelzorgers en mensen die willen nadenken over een gezonde leefstijl.
mijnzorgvraaginbeeld.nl
Mijnzorgvraaginbeeld.nl is een digitale vragenlijst die de zorgvraag van mensen op het gebied van wonen en/of arbeid in minuten per dag weergeeft.
Nederlandse Empowerment Vragenlijst (NEL)
Met behulp van 40 uitspraken meet deze vragenlijst of een bepaald hulpaanbod voor mensen met psychische handicaps "empowerend" werkt.
Netwerkcirkel van Lensink
De netwerkcirkel brengt de contacten van de cliënt in kaart met familie, medecliënten, professionals en anderen in de samenleving, teneinde potentiële hulpbronnen te identificeren.
Quez
Quez helpt professionals en vrijwilligers om in het gesprek met de cliënt over sociale netwerken consequent uit te gaan van de eigen regie.
Sociale Waarde
Sociale Waarde is een webbased instrument voor professionals in het sociaal domein om een maatschappelijke kosten-baten analyse op te zetten op basis van SROI.
Storytelling
In Storytelling worden aan de hand van de verhalen van betrokkenen bij een aanpak de activiteiten, verandertheorie en effecten (achteraf) gereconstrueerd.
Wat Telt
Met Wat telt ga je in gesprek met de inwoner over wat goed en minder goed gaat op basis van leefgebieden. Bij volwassenen en jongeren.
Wijkecogram
Een wijkecogram brengt de dichtheid en stabiliteit van het netwerkt in de buurt in kaart, zodat hulpbronnen zichtbaar worden.
Zelfredzaamheid-Matrix (ZRM)
De ZRM beoordeelt aan de hand van elf domeinen de mate van zelfredzaamheid. Dit gebeurt voor elf domeinen van het dagelijks leven.
ZelfredzaamheidsRadar
De cliënt scoort zijn zelfredzaamheid samen met zijn hulpverlener op 15 domeinen. Bij een score lager dan 5 volgt een verbeterplan per domein.
ZRM-Krachtenwijzer
De ZRM-KrachtenWijzer is een visueel overzicht van wat een cliënt kan op eigen kracht, met het netwerk en met professionals op leefgebieden van de Zelfredzaamheid-Matrix.
InstrumentWijzer. Zo werkt het!
Je biedt hulp, verleent zorg, zet projecten op, verleent ondersteuning op maat, of geeft anderen opdracht om dat te doen. Deze website biedt een overzicht van instrumenten die je als organisatie en professional kunt inzetten om de effectiviteit hiervan in kaart te brengen.
Welk instrument helpt jou het best op weg ?
1) Vink in de linkerkolom bij een of enkele criteria de kenmerken aan waar je instrument aan moet voldoen en stel zo je eigen selectie samen.
2) Klik op het instrument van je keuze voor meer informatie.
Over ons
Instrumentwijzer is een initiatief van verschillende organisaties en personen. Wij vinden het belangrijk dat er een overzicht is van de verschillende instrumenten die je als organisatie en professional kunt inzetten om de effectiviteit van je werk in de sociale sector in kaart te brengen.