Met de Effectenmonitor scoort een inwoner zijn mate van zelfredzaamheid op diverse leefdomeinen en maakt daarmee zijn actuele situatie en de ontwikkeling inzichtelijk.
Goal Attainment Scaling (GAS)
Goal Attainment Scaling is een methode om vast te stellen in hoeverre concrete, vooraf vastgestelde doelen op groeps- en individueel niveau worden behaald.
Impact op Participatie en Autonomie (IPA)
Met de IPA-vragenlijst rapporteren volwassenen met een chronische aandoening over hun eigen regie en participatie in verschillende leefdomeinen, met de eventuele ondersteuning die zij ontvangen.
Klanteffectvragenlijst
De Klanteffectvragenlijst meet het door de klant ervaren effect van een activiteit of aangeboden dienst met een zeer beperkt aantal vragen.
Maatschappelijke business case (mBC)
De mBC wordt veelal toegepast in de zorgsector om potentiële financiers te overtuigen van de maatschappelijke en financiële meerwaarde van een aanpak.
Maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA)
De MKBA is een van de meest gebruikte en geavanceerde methoden om het maatschappelijk rendement te bepalen. Effecten worden gewaardeerd in euro's volgens richtlijnen.
Menselijke Maat
Hoe ervaren cliënten of inwoners de inzet op participatie en zelfredzaamheid? Menselijke maat maakt dit onafhankelijk inzichtelijk. Het ondersteunt de transformatie van klacht naar kracht.
Mijn Positieve Gezondheid
Een zelf-assessment tool en gespreksinstrument met zorgverleners waarop een persoon zelf beoordeelt hoe tevreden hij/zij is met het functioneren op 6 dimensies van Positieve Gezondheid.
Sociaal Welbevinden Vragenlijst
Deze vragenlijst meet sociaal welbevinden (functioneren in de maatschappij) op 8 verschillende gebieden.
Sociale Waarde
Sociale Waarde is een webbased instrument voor professionals in het sociaal domein om een maatschappelijke kosten-baten analyse op te zetten op basis van SROI.
InstrumentWijzer. Zo werkt het!
Je biedt hulp, verleent zorg, zet projecten op, verleent ondersteuning op maat, of geeft anderen opdracht om dat te doen. Deze website biedt een overzicht van instrumenten die je als organisatie en professional kunt inzetten om de effectiviteit hiervan in kaart te brengen.
Welk instrument helpt jou het best op weg ?
1) Vink in de linkerkolom bij een of enkele criteria de kenmerken aan waar je instrument aan moet voldoen en stel zo je eigen selectie samen.
2) Klik op het instrument van je keuze voor meer informatie.
Over ons
Instrumentwijzer is een initiatief van verschillende organisaties en personen. Wij vinden het belangrijk dat er een overzicht is van de verschillende instrumenten die je als organisatie en professional kunt inzetten om de effectiviteit van je werk in de sociale sector in kaart te brengen.