Netwerkcirkel van Lensink
Voorafgaand aan het invullen van de netwerkcirkel wordt een groslijst van contacten gemaakt. De verschillende personen worden aan de hand van vragen naar de aard van het contact ingedeeld in 4 schillen rond de cliënt: intimi, vrienden, bekenden en diensten. De contacten worden daarnaast verdeel over 4 kwadranten: familie, medecliënten, professionals en samenleving.
Uitgangspunt is dat de cirkel van bekenden personen omvat die vrienden kunnen worden. Ook laat de cirkel zien wie (potentiële) hulpbronnen zijn.
Het invullen van de netwerkcirkel is eenvoudig en neemt 10 tot 30 minuten in beslag. Zelfstudie voor af is aan te raden met behulp van het instructieboek van Tragelzorg.
Het gebruik van de netwerkcirkel is gratis.
De netwerkcirkel van Lensink wordt veel toegepast binnen de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, maar is ook voor een bredere doelgroep inzetbaar.
De netwerkcirkel is ontwikkeld door Brian Lensink, een Amerikaanse gedragswetenschapper.
Dit instrument is niet extern gevalideerd.
TragelZorg heeft een instructieboek ontwikkeld waarmee de cliënt zijn sociale netwerk in beeld kan brengen. De methode omvat het gebruik van de netwerkcirkel van Lensink.
Smit, B. en Gennep, A. van (1999). Netwerken van mensen met een verstandelijke handicap: werken aan sociale relaties. Praktijk en theorie. Utrecht: NIZW
Steyaert, J. en Kwekkeboom, R. (2012). De zorgkracht van sociale netwerken. Utrecht: Libertas
Deze beschrijving is opgesteld door Hanneke Mateman van de redactie van de Wat werkt studio. Deze beschrijving is nog niet geverifieerd door de eigenaar van het instrument.
Meer informatie over de toepassing van de netwerkcirkel via: Expertisecentrum Mantelzorg.